Dakeigenaren moeten het gelag gaan betalen …

Welkom bij het eerste bericht van een “onfortuinlijk” eigenaar van een asbesthoudend dak.

In 2015 kwam de mededeling van onze regering die voor eigenaren van asbesthoudende daken (golfplaat of daklei) nogal wat teweeg gaat brengen. Dat jaar stemde de ministerraad in met het voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om asbesthoudende daken  vanaf 2024 te verbieden.

Insteek van de staatssecretaris was: Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

Mesothelioom (longvlies- en borstvlieskanker) is een vreselijke ziekte. Verreweg de meeste slachtoffers hebben deze ziekte opgelopen omdat ze beroepsmatig, dag in dag uit, blootgesteld waren aan asbest.

De huidige dakeigenaar (Die zijn dak volkomen legaal heeft verworven) zal in de toekomst het prijskaartje moeten betalen.

Als de aanpassing van de milieuwet door de 2e kamer komt, word hij automatisch (Bij het niet renoveren van het dak voor 2024) een crimineel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *