Klik op onderstaande foto om link te volgen naar de uitzending van Nieuwsuur (20-2-2016). Daarna nogmaals op identieke afbeelding klikken.
Categoriearchief: Verhuur Peelparel (Voltooid)
Verbod op asbestdaken weggegooid geld voor schijnveiligheid?
Door: David van den Burg, dagvoorzitter van de Nationale Asbest Conferentie 2016, op 8 november 2016, Maaspoort te Venlo.
In de Volkskrant van donderdag 2 juni jl. staat dat de vondst van asbest vaak leidt tot emotionele reacties, onnodige opruimingen en grootschalige schoonmaakoperaties terwijl de gezondheidsrisico’s minimaal zijn.
De feiten zijn de volgende:
- Per jaar sterven er circa 500-750 mensen aan mesothelioom (longvlies- en borstvlieskanker). Een ziekte die één op één te relateren is aan de blootstelling aan asbest.
- Ook kan de blootstelling aan asbest longkanker en asbestose veroorzaken, zij het dat deze relatie niet één op één te leggen is.
- Daarnaast speelt dat de blootstelling aan asbest pas decennia later kan leiden tot bovengenoemde ziektebeelden.
Lees verder Verbod op asbestdaken weggegooid geld voor schijnveiligheid?
Dakeigenaren moeten het gelag gaan betalen …
Welkom bij het eerste bericht van een “onfortuinlijk” eigenaar van een asbesthoudend dak.
In 2015 kwam de mededeling van onze regering die voor eigenaren van asbesthoudende daken (golfplaat of daklei) nogal wat teweeg gaat brengen. Dat jaar stemde de ministerraad in met het voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om asbesthoudende daken vanaf 2024 te verbieden.
Insteek van de staatssecretaris was: Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.
Mesothelioom (longvlies- en borstvlieskanker) is een vreselijke ziekte. Verreweg de meeste slachtoffers hebben deze ziekte opgelopen omdat ze beroepsmatig, dag in dag uit, blootgesteld waren aan asbest.
De huidige dakeigenaar (Die zijn dak volkomen legaal heeft verworven) zal in de toekomst het prijskaartje moeten betalen.
Als de aanpassing van de milieuwet door de 2e kamer komt, word hij automatisch (Bij het niet renoveren van het dak voor 2024) een crimineel.
Een eerste impressie …
Technische gegevens:
* Aantal zonnepanelen: 831
* Opgesteld vermogen: 232.680 kWp
* Opbrengst kWh: 228.028 kWh/jaar
* Aantal huishoudens (gem). 65
Tieske en Ferdy nieuwe uitbaters.
Tieske van Berloo (Afferden) en Ferdy Hermans (Horst) worden de kersverse uitbaters van voormalig restaurant “de Peelparel”. Ze zijn beide afkomstig uit de gastronie en hebben er zin in.
Ondanks de jonge leeftijd van 23 jaar hebben ze al een ruim raakvlak met de horeca. In Italië en Oostenrijk hebben ze ervaring opgedaan in de recreatiebranche. Toch willen ze hier in Horst aan de Maas terug naar een kleinschalig restaurant.
“Contact met de gast vinden we uiterst belangrijk”; aldus Tieske en Ferdy. “Daarom willen we graag een Bistro beginnen. Dit restaurantje aan de voorkant van “Party en Sportcentrum De Riet”/Jump-XL, met ruimte voor een terras in de zomermaanden, leek ons een leuke uitdaging”.
Tieske is momenteel nog receptioniste bij Asteria in Venray en Ferdy is werkzaam bij het Parkhotel te Horst.
In februari gaan ze beginnen. Maar eerst wordt het interieur nog aangepast.
Vanaf begin februari 2017 bent u van harte welkom.

Van Nostalgisch restaurant naar Fastfood.
Enkele weken geleden heb ik bezoek gehad van Richard Schreurs en Stanley Mooren van Sligro Venlo. Ik had hun uitgenodigd om eens te komen kijken naar de locatie en daarna van gedachten te wisselen over de mogelijkheden. Nadat we de buren (“Party en Sportcentrum”) bezocht hadden en de locatie binnen de kern Horst bekeken hadden kwamen ze tot een compleet andere doelgroep.
Restaurants in de prijscategorie van de Peelparel zijn er in Horst al voldoende. De meeste hebben ook nog het voordeel dat ze direct in het centrum liggen.
Het voordeel van deze locatie (de Peelparel) is de directe ligging aan de rondweg (3500 verkeersbewegingen per dag), de directe ligging aan dezelfde parking als Party en Sportcentrum “De Riet” (JUMP XL trampolinepark, indoor soccer, bowlingbanen), de centrale ligging tussen 3 woonbuurten (In de Riet, Middelijk en de Afhang) en de korte nabijheid van het centrum van Horst (500 meter).
Op deze locatie is een cafetaria / fastfood restaurant veel interessanter dan een regulier restaurant.
Centraal in de woonwijken, direct langs de rondweg en 500 meter van het centrum. (Op dezelfde parking als JUMP XL).
Zaal nodig? Ook dat zou kunnen.
Op dezelfde locatie ligt ook Party en Sportcentrum DE RIET. Dit recreatie-centrum heeft diverse zalen. Huurder zou (Met wederzijdse afspraken) hiervan gebruik kunnen maken. Het Party en Sportcentrum ligt in hetzelfde gebouw en aan dezelfde parkeerplaats. De grootste zaal van DE RIET is de Peelzaal met eigen keuken, toiletruimten, garderobe en groot terras aan de Kabroekse beek (Capaciteit ca. 120 personen).
De Peelzaal van Party en Sportcentrum DE RIET zou incidenteel kunnen worden ingehuurd als zaal.
Indeling en plattegrond
Onderstaand een plattegrond van het restaurant:
* Maximaal 48 zitplaatsen.
* Ruime mogelijkheden voor terras.
* Gescheiden toiletvoorzieningen.
* Compacte ligging van tafels en (bij)ruimten.
Forse groei collectieve zonprojecten.
Particulieren hebben in 2015 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in 61 collectieve zonne-energieprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van ZonnepanelenDelen.nl. Het totaalbedrag aan opgehaald kapitaal is 382% gegroeid in 2015 ten opzichte van 2014. De particuliere investering zorgt voor ongeveer 37.500 extra zonnepanelen in Nederland. Lees verder Forse groei collectieve zonprojecten.
Opbrengst dak 280.000 kwh. per jaar.
Als we uitgaan van het totaal dak-oppervlak van 2500 m2, kunnen we er van uitgaan dat we ongeveer 2200 m2 kunnen gebruiken. Dit zou ongeveer 330.000 Wp (Wattpiek) genereren. Vermenigvuldigd met de factor 0,85 krijgen we het aantal kWh. Het dak kan ongeveer 280.000 kWh op gaan brengen wat voldoende zou zijn voor 80 gezinnen. (Gemiddeld gebruik per gezin per jaar is 3500 kWh).